onsdag den 5. september 2012

Lav kulhydrat - høj næringsværdi

Når jeg hører kritik af min nye livsstil, så er et af punkterne ofte, om jeg kan få næringstoffer nok på denne måde, om ikke, jeg kommer til at mangle noget i længden,når jeg fjerner stort set hele en fødegruppe etc.
Ovre på www.lowcarbdiets.about.com fandt jeg en artikel om det. Den giver gode råd til, hvad der er værd at tænke på, når man spiser en kost der er lav på kulhydrat men stadig fuld af næring! Den har jeg oversat... Noget giver sig selv, andet giver lidt at tænke over...håber den giver stof til eftertanke hos dig. ;)


Vær opmærksom på følgende områder:
                                                                                                                  high nutrition low carb foods
1.) Spis rigeligt med grøntsager

I bunden af lavkarbo kostpyramiden findes grøntsagerne. Det er de, fordi ikke stivelsesholdige grøntsager har en høj næringsværdi samtidig med, at de har få kulhydrater. Ydermere er deres indhold af kulhydrater som regel indkapslet i så mange fibre, at de ikke hurtigt når vores blodbaner.

Tag fx C vitamin. Du tror måske, at appelsiner er den ultimative kilde til C vitamin, men se engang på listen under. Alle målene gælder for 2½ dl skåret/hakket rå frugt eller grøntsager. 60 mg C vitamin er det anbefalede daglige indtag, for de fleste af os.

- Appelsin: 95 mg C vitamin, 16 gram netto kulhydrat, 85 kalorier
- Rød peberfrugt: 190 mg C vitamin, 6 gram netto kulhydrat, 31 kalorier
- Broccoli: 81 mg C vitamin, 4 gram netto kulhydrat, 31 kalorier
- Blomkål: 47 mg C vitamin, 2 gram netto kulhydrat, 25 kalorier
- Hvidkål: 33 mg C vitamin, 3 gram netto kulhydrat, 22 kalorier
2.) Vælg farver

Når du skal vælge, hvilke grøntsager og frugter, du skal spise, er dem med de stærkeste farver ofte dem, der har den højeste næringsværdi. Dette gælder især ift. antioxidanter. Hvis du prøver at ramme "en regnbue af farver", kan det være en hjælp for dig til at få en variation af disse værdifulde stoffer. Fx ved at spise spæde grønne salatblade, rød peber, græskar, blåbær og blomkål, vil det dække en bred vifte af næringsstoffer, heriblandt antioxidanterne. 

3.) Spis nødder, kerner og frø

Korn (som i brød eller ris) indeholder en masse stivelse, så de spiller en meget lille rolle i en lavkarbo kost.
Det viser sig, at korn ikke er rige på næring sammenlignet med mange andre fødegrupper. En lille portion af nødder og frø, kan give den samme mængde næring, som store mængder af korn. Nødder er tillige kendt som sunde for hjertet. Og de fleste nødder, frø og kerner er lave på kulhydrater.

4.) Lær hvilket kød, fisk og æg, som er næringsrige

Vi er vant til kun at tænke på kød som udelukkende at være en kilde til protein, men det har så meget mere at byde på. Afhængig af type og udskæring, er denne fødegruppe ofte rig på B vitaminer, jern, kalium og zink.
Æggeblommer er særligt fyldte med næring.

5.) Vælg mejeri produkter med omtanke

Mejeri produkter er den letteste måde at få calcium og andre næringsstoffer, men mælk har op til 11-12 gram kulhydrat pr glas. Dette er alt for meget, for nogle mennesker, hvis de er kulhydrat-følsomme.
Lav-kulhydrat muligheder indefor denne fødegruppe er hytteost, ricottaost og alm. ost.
Hvis du ser godt efter, kan du finde yoghurter og andre surmælksprodukter, som holder sig på max 5 gram kulhydrat pr 100 gram.

6.) Plads til mere kulhydrat?

Bønner og linser er høje i kulhydratindhold, men i  de fleste mennesker, vil disse kulhydrater være langsommere optagelige end kulhydrater fra andre kilder, og noget af det omdannes aldrig til glykose overhovedet. (Dette kaldes modstandsdygtig stivelse.) Bønner er rige på fibre, mange mineraler heriblandt jern og kalium. Sojabønner har færrest kulhydrater.

7.) Spis varieret

Uanset hvilken fødevaregruppe, så spis varieret. Vælg forskellige slags kød gennem ugen. Prøv en ny slags fisk. Bland dine nødder. Kom ud af din "salat-rytme" og køb en ny slags. Hver madvare har sin egen sammensætning af næringsstoffer til at bidrage til dit helbred, højst sandsynligt endda nogen, som endnu ikke er opdaget endnu. Ved at spise varieret, kan du maximere næringsindholdet, du indtager sammen med kulhydraterne. 




Ingen kommentarer:

Send en kommentar